Header
 
Korai magömlés

Mi a korai magömlés

A korai magömlés

(angolul Premature Ejaculation, PE) a 60 év alatti férfiak leggyakoribb szexuális zavara: minden ötödik férfi számol be korai magömlésről (a DSM-IV [Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, a mentális betegségek statisztikai és diagnosztikai kézikönyve] meghatározása szerint), mégis ez az egyik legkevésbé felismert és kezelt férfi szexuális probléma. Ez nagyobb arány, mint a merevedési zavarban szenvedőké.

Világszerte a férfiak jelentős részének vannak korai magömléssel kapcsolatos tünetei vagy panaszai: a férfiak mintegy 20-30%-a számol be erről az állapotról, ám mindössze 9%-uk fordul orvoshoz segítségért. Lásd: A korai magömlésről

Bizonyított,

hogy legalábbis az élethosszig tartó korai magömlés – amely az érintett férfiak többségére jellemző – részben pszichés, részben szervi probléma, amelyről feltételezik, hogy a szerotonin-receptor és transzporter rendszerek sajátosságaival függhet össze, ami végső soron alacsony szerotonin-szintet eredményez. A szerotonin egy olyan ingerületátvivő anyag (a központi idegrendszerben), amely fontos szerepet játszik az ejakuláció folyamatában.

Egy adott egyénnél különböző pszichés és szervi tényezők is kölcsönhatásban állhatnak egymással. Elsőként 1943-ban Bernard Shapiro írta le ezt az állapotot klinikai szindrómaként, amelynek két fő formáját különböztetjük meg: az élethosszig tartó és a szerzett korai magömlést. Lásd: Mit jelent a korai magömlés?

A PE-ben szenvedő férfiak

esetében a szexuális ingerek sokkal rövidebb ejakulációs válasszal járnak együtt, mint normális esetben, így a magömlés gyorsabban és kevésbé kontrolláltan történik, mint a PE által nem érintett férfiaknál.

Éppen ezért a korai magömlés nem pusztán időprobléma, hanem egyéb fontos tényezőkkel is társul, mint például az ejakuláció feletti „kontroll hiánya”, a korai magömléssel kapcsolatos szorongás és párkapcsolati problémák, valamint általános elégedetlenség a közösüléssel. Valójában három fő kritérium alapján lehet felismerni a korai magömlést. Lásd: Hogyan lehet felismerni a korai magömlést?

A kielégítő szexuális élet

minden sikeres párkapcsolatnak lényeges eleme. A szexuális kielégületlenség frusztráció, harag és csalódottság érzését okozhatja, továbbá negatív hatással lehet a párkapcsolat meghittségére és harmóniájára.

Egy férfi rossz fizikai vagy pszichés közérzete a partnere szexuális kielégületlenségével együtt komoly problémákat okozhat a pár szexuális és érzelmi életében. Lásd: A korai magömlés és a személyes szorongás - A korai magömlés és a párok

A korai magömlést kezdetben

pszichés problémának tartották, és évtizedekig csak a szexuálterapeuták foglalkoztak vele, akik kizárólag viselkedés- és kognitív terápiákat alkalmaztak a pácienseknél.

Napjainkban a korai magömlés kezelési módjai közé vényköteles gyógyszerek és helyileg alkalmazható készítmények is tartoznak, amelyeket közvetlenül a makkra és a fitymafékre kell juttatni. Lásd: Mit lehet tenni?

Miért olyan fontos,

hogy ne próbáljuk önmagunkat gyógyítani, hanem forduljunk orvoshoz tanácsért és olyan gyógyszerekért, amelyeket csak orvosi rendelvényre, a gyógyszertárból szerezhetünk be? Lásd: Kerülje az öngyógyítást és védje magát a hamisítványoktól

Untitled Document
Hivatkozások

1 Althof SE et al. J Sex Med. 2010;7(9):2947-2969.

2 American Psychiatric Association. Diagnostic and statistical manual of mental

   disorders. 4th edition. Text revision: DSMIV-TR. Washington, DC:

   American Psychiatric Association; 2000.

3 Broderick GA. J Sex Med 2006;3(4):295-302.

4 EAU Guidelines on ED and PE 2012.

5 Jannini EA, Simonelli C, Lenzi A. J Endocrinol Invest 2002;25(11):1006-1019.

6 McCarty EJ. Core Evidence 2012;7:1-14

7 McMahon CG, Jannini E, Waldinger M, Rowland D. J Sex Med 2013;10(1):204-229.

8 Porst 2007.

9 Rosenberg MT, Sadovsky R. Identification and diagnosis of premature ejaculation.

   Int J Clin Pract. 2007;61(6):903-908.

Untitled Document
Footer