Header
 
Nők és partnerek

A női szexualitás. A kielégülés szerepe

Ha kimondom azt a szót, Csend, le is rombolom.
Wislawa Szymborska: A három legfurcsább szó

A szexuális forradalom hatására a szexualitás gyökeresen megváltozott, és mindkét nemnél teljesítménykényszert okozott. Azelőtt sok férfi egyenesen a behatolásra törekedett, míg a nők többsége a gyengédség fizikai megnyilvánulásaira vágyott, és szerette volna a szexuális és fizikai intimitás más módjait is megtapasztalni.

Az utóbbi években néhány szexológus azt hangsúlyozza, hogy jelenleg a kifejezésmód új nyelve van születőben. A nők már kimutatják a férfiaknak, hogy mit akarnak fizikailag, a férfiak pedig nyitottabbak a partnerükkel szemben a szex terén, ahelyett, hogy folyton csak szerepelnének, és elfogadják a teljes mértékben kölcsönös részvétel erotikáját, mint újfajta szexualitást.

Az, hogy a nő képes legyen kifejezni szexuális igényeit és érzelmeit, alapvető fontosságú a pár jólléte és harmóniája szempontjából. A nőknek meg kell törniük a csendet, és beszélniük kell a partnerükkel.

Mind a férfi, mind a nő szempontjából afféle „körforgásnak” lehet tekinteni a szexuális működést, amelynek elemei a vágy, az izgalom, az orgazmus és a kielégülés.

Körforgás

Ábra: A szexuális működés körforgása

  • Vágy: a nemi vágy olyan belső és külső tényezők eredménye, amelyek felkeltik a szex iránti igényt. Ez a jelenség változó mértékű, és a nőknél különböző élettani állapotok és érzelmek befolyásolják, például a menstruációs ciklus, várandósság, stb.
  • Izgalom: minél fokozottabb a fizikai és mentális izgalom, annál valószínűbb az intenzív orgazmus jutalma.
  • Orgazmus: a szexuális válaszciklus csúcspontjának tekintik; az orgazmus intenzitása a mentális és a testi izgalmi állapottól függ, és a partnerek közti serkentő hatású erotikus intimitás táplálja.
  • Kielégülés: a szexuális aktus szubjektív, személyes megítélése.

A vágy és az izgalom foka, az erotikus játék minősége, az érzelmi érintettség mértéke, az együttműködési készség és tapasztalat kontextusa: mindezen tényezők befolyásolják, hogy a nő (és a férfi) milyen mértékű kielégülést érez a szexuális aktus során.

Untitled Document
Hivatkozások

1 Hite S. The Hite Report; Dell Pub Inc. New York 1981.

2 Graziottin A. “Sessualità e fisiopatologia sessuale” in: Zanoio L, Barcellona E, Zacché

   G. (a cura di), Ginecologia e Ostetricia; Elsevier Masson, Milano 2007; pp:165-196.

Untitled Document
Footer