Header
 
Nők és partnerek

Beszélgetés a partnerrel

„Rájöttem, hogy semmivel nem tudom megvigasztalni, mert alkalmatlannak érzi magát”. (V. Revicki, 2008)

A korai magömlésben szenvedő férfi partnerének reakciója idővel változik: kezdetben a nő általában kerüli a témát, nehogy megbántsa a férfit, netán fokozza benne az alkalmatlanság érzését. Ez „hallgatólagos csendhez” vezethet, amikor is egyik fél sem akar beszélni a problémáról. Később esetleg a nő megpróbálja felvetni a témát, de ekkor azzal szembesül, hogy a férfi tagadja a probléma létezését, vagy nem hajlandó beszélni a korai magömlésről, ami frusztrációt, haragot és a férfi felé irányuló megvetést válthat ki a nőből. Kezelés nélkül a helyzet fokozott ingerlékenységhez, párkapcsolati problémákhoz és egyre jobban elmélyülő érzelmi szakadékhoz vezethet. A férfi csak panaszkodást lát, a nő pedig közönyt.

Csak az orvos képes megállapítani a korai magömlés pontos diagnózisát, és szükség esetén előírni a megfelelő kezelést. Mivel ennél a szexuális zavarnál még a problémáról való beszélgetés is nehézséget okozhat, a korai magömléssel érintett férfiaknak mindössze 9%-a fordul orvoshoz szakmai tanácsért.

A korai magömlés terhén osztozó nő is hozzájárulhat a megoldáshoz. A nő szerepe valóban fontos, mivel segíthet a partnerének szembenézni a problémával, így együtt kereshetnek megoldást. Gyakran a nőnek köszönhető, hogy a férfi orvoshoz fordul. Ez az egyetlen módja a probléma helyes diagnosztizálásának, az ok megállapításának, és a szükség szerinti hatékony kezelés előírásának. Nagyon fontos, hogy minden korai magömlésben szenvedő férfi törekedjen arra, hogy „megtörjön a jég”, és legyen tudatában annak, hogy az orvos meg fogja érteni, és tanácsot fog adni neki.

Léteznek olyan eszközök, amelyek segíthetnek a korai magömlésben szenvedő férfiaknak és partnerüknek az objektívebb felmérésben, ilyen például a PEDT teszt (link a teszthez) (kérjük, vegye figyelembe, hogy a korai magömlés diagnosztikus tesztje, azaz a PEDT nem helyettesíti az orvosi diagnózist), amely az orvossal történő beszélgetés hasznos kiindulópontja is lehet. Tudjon meg többet és próbálja ki a PEDT tesztet

Bár a férfiak egy része inkább eltitkolná az állapotát, a kutatások kimutatták, hogy a férfi szexuális zavaráról nyíltan és őszintén kommunikáló pároknak van a legnagyobb esélye arra, hogy hatékonyan megoldják a problémát. A férfiak, akik bevonják a probléma megoldásába a partnerüket, gyakran meglepődnek, hogy ők is épp annyira szeretnék megtapasztalni a szexuális intimitást, és szívesen segítik őket. Emiatt a pároknak együtt könnyebb tenni a probléma megoldásáért.

A nők gyengéden tudnak beszélni a párjukkal, így segítve, hogy tudatosítsák a problémát. A nők szerepe lényeges a partnerük támogatásában, hiszen a férfiaknak rá kell ébredniük, hogy a problémát úgy oldhatják meg, ha együtt elmennek az orvoshoz.

Néhány jó tanács: fontos, hogy a pár megértse: a szeretkezés nem csak arról szól, hogy meghosszabbítsuk a „közösülés időtartamát”. Fontos az időtartam, de nem csak ezen múlik, hogy igazán örömteli szexuális élményben lesz-e részünk! Ha a pár megtanulja, hogyan bővítheti a „szerelmi térképét”, és megtapasztalja az erotikus képességek izgalmas kibontakozását, kimozdulhat a „teljesítményhez szükséges idő” minimalista nézőpontjából egy sokszínűbb, gazdagabb és örömtelibb szexuális repertoár irányába. Éppen ezért a korai magömlés tökéletes terápiás megközelítése életmódbeli változtatásokat, pszichoszexuális párterápiát (a nőnek is szüksége lehet a férfiétól független problémákkal és aggályokkal kapcsolatos segítségre!) és szükség esetén gyógyszeres kezelést is tartalmaz.

Untitled Document
Hivatkozások

1 Revicki V et al. Health and Quality of Life Outcomes 2008;6:33.

2 Graziottin A. Althof S. The Journal of Sexual Medicine 2011; 8 Suppl 4: 304-309.

3 Porst H et al. Eur Urol 2007;51(3) 816-824.

Untitled Document
Footer