Header
 
Nők és partnerek

A korai magömlés hatása a nőre és a párra

A korai magömlés hatása a nőre. A szexuális egészség és elégedettség rendkívül fontos az ember jó közérzete, életminősége, sőt a partnerével való jó kapcsolata szempontjából is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint „a kielégítő, biztonságos és élvezetes nemi élet” az emberi élet egyik központi eleme.

A kutatások azt mutatják, hogy sok nő annak ellenére sem tartja kielégítőnek a nemi életét, hogy szex közben eléri a csúcspontot. A tartós elégedetlenség pedig csökkentheti a vágyat, az izgalmat és az orgazmus elérésének képességét, ami a szexuális működés körforgását „ördögi” körré változtathatja. Elégedetlenség akkor is felléphet, ha a partner valamilyen szexuális működési zavarban, például ejakulációs rendellenességben, különösen pedig korai magömlésben szenved.

Ha partnerére korai magömlés jellemző, a nő komolyabb szexuális problémákat tapasztal meg. Ilyenkor a szexuális tevékenység minden eleme jelentősen gyengül (a vágy, az izgalom és az orgazmus), ami csökkent általános elégedettséghez, fokozott szorongáshoz és kapcsolati problémákhoz vezet.

A korai magömlés hatása a párra. Mind a korai magömlésben szenvedő férfira, mind a párra igaz, hogy a szabályozás képességének hiánya kielégületlenséghez vezet, ami olyan érzés, mintha valami hiányozna a kapcsolatból, és csökken a bensőségesség érzése. Más szóval a korai magömlés a párkapcsolat egyensúlyának felborulásához vezet, félreértéseket és rossz közérzetet okozva. A korai magömlés gyakran okoz frusztrációt és vádaskodást, a partnerek elkezdik kerülni egymást, és megjelenhet a harag, egymás megalázása és megbántása is. Továbbá meghitt beszélgetés nélkül mindkét fél úgy érezheti, hogy alkalmatlan a szexre, ami befolyásolhatja a szexuális közérzetüket, sőt a pár együttmaradását is. A korai magömlés tehát olyan probléma, amelynek a megoldását a párnak közösen kell megpróbálnia. A beszélgetés összehozza a párt, és ez az egyik leghatékonyabb „fegyvere” a megoldás megtalálásának.

Bizonyos önsegítő módszerek, amelyekkel a férfiak a korai magömlést próbálják kezelni, tovább ronthatják a helyzetet. Például, ha a magömlés késleltetése érdekében máshova próbálunk figyelni, az csökkenti a bensőségesség érzését a partnerek között. A megszakított ingerlés, például a „stop-start” technika hátráltatja a nő kielégülését. Kerülendő az alkohol és a kábítószerek használata is a korai magömlés ellen, nemcsak azért, mert hatástalanok, hanem azért is, mert egyéb klinikai kockázatokat is hordoznak.

„Korcsoportok”, és amit a nők mondanak. A különböző korú nők vajon máshogy élik-e meg a korai magömlést? Nem, erre nincs semmilyen egyértelmű bizonyíték.

A klinikai tapasztalatok, beleértve a nők meghallgatását is, a következőket mutatják:

  • A tapasztalatlan fiatal partnerek elfogadhatják, legalábbis rövid távon, főként, ha egy második vagy harmadik merevedés és magömlés során ők is kielégülnek. Ha nincs lehetőség ilyen kompenzációs mechanizmusra, általában nagyon hamar elégedetlen, frusztrált, sőt mérges lehet a nő, és fokozatosan elveszti a vágyát.
  • Szeretetteljes kapcsolatokban a nők kortól függetlenül kerülik a kérdést, hogy ne szégyenítsék meg a partnerüket, és akár tudatosan, akár tudattalanul megpróbálják más irányba terelni a kapcsolatot, például érzelmi meghittség, közös életcélok, gyereknevelés, kielégítő hobbik felé. Ez hosszú távon csak akkor működhet, ha a nő szexuálisan kevéssé motivált vagy működésképtelen, és a partnere problémájával elkerülheti a szembesülést a saját szexuális korlátaival, alkalmatlanságával és problémáival. Más esetekben a nők proaktívabbak, és megpróbálják megoldani a problémát. Kezdetben a kérdés felvetése és a problémával való szembenézés a férfi magatartásától függően vagy megoldáshoz, vagy tartós panaszkodáshoz vezet.
  • A szexet élvező, tapasztalt nők semmilyen életkorban nem fogadnak el hosszú távon olyan partnert, akinek korai magömlése van, kivéve, ha a kapcsolat más előnyeit élvezhetik (szerelem, társadalmi helyzet, karrier, pénz, menedék, védelem, gyerekek…). Ezekben az esetekben fenntartják a kapcsolatot, de más módon kereshetnek maguknak szexuális kielégülést, például máshogy próbálkoznak a partnerükkel, vagy más partnert keresnek..
  • Azok a menopauza után lévő nők, akik nem kapnak hormonpótló kezelést, és csökkent a szexuális vágyuk (a posztmenopauzás nők mintegy 48%-a) és az izgalmi szintjük, valamint hüvelyi szárazságban szenvednek, végső soron örömmel fogadhatják az élethosszig tartó korai magömlést, mivel csökkenti a „szolgálat idejét”, ugyanis ők a szeretkezést az alvás előtti házastársi kötelességnek tekintik. A szerzett korai magömlés esetén, tehát olyan férfinál, aki korábban jól szabályozta a magömlését, a nő egészen másképp reagálhat. Szeretetteljes kapcsolatban a szerzett korai magömlés általában gondot okoz a nőnek, ezért sürgeti az orvoshoz fordulást.
Untitled Document
Hivatkozások

1 UN. The Right to Reproductive and Sexual Health.

   http://www.un.org/ecosocdev/geninfo/women/womrepro.htm

2 Graziottin A. “Sessualità e fisiopatologia sessuale” in: Zanoio L, Barcellona E, Zacché

   G. (a cura di), Ginecologia e Ostetricia; Elsevier Masson, Milano 2007; pp:165-196.

3 Graziottin A. Althof S. The Journal of Sexual Medicine 2011; 8 Suppl 4: 304-309.

4 Patrick DL, Althof SE, Pryor JL, et al. J Sex Med 2005;2(3):358–367.

5 Giuliano F, Patrick DL, Porst H, et al. Eur Urol 2008;53(5):1048–1057.

Untitled Document
Footer