Header
 
 Szakértő válaszol

Kérdések és válaszok

 

Ejakulációs (magömléssel kapcsolatos) problémájával, kérdéseivel kapcsolatban fordulhat háziorvosához is, de ha még tapasztaltabb szakemberrel szeretne konzultálni, akkor az alábbi linkre kattintva szexuális medicinában jártas szakorvossal veheti fel a kapcsolatot és kérhet pontos diagnózist.

Kihez fordulhatok

Kihez fordulhatok? Szakorvosi lista

 

Advisory

1. Mit jelent a korai magömlés?

 

A korai magömlés egy komplex egészségügyi probléma, amely a 60 év alatti férfiak leggyakoribb szexuális működési zavara. Annak ellenére, hogy a DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, a mentális betegségek statisztikai és diagnosztikai kézikönyve) szerint minden ötödik férfi számol be korai magömlésről, ez az egyik leginkább aluldiagnosztizált és alulkezelt férfi szexuális zavar. Krónikus állapotként akár már az első szexuális tapasztalat óta fennállhat (Élethosszig tartó korai magömlés), vagy az élet során később, más betegségek következtében is megjelenhet (Szerzett korai magömlés).

A Nemzetközi Szexuális Medicina Társaság (International Society for Sexual Medicine, ISSM) az élethosszig tartó korai magömlést a következőképpen definiálja: „a férfiaknál előforduló szexuális zavar, melyet az alábbiak jellemeznek:

 • a magömlés mindig vagy majdnem mindig a hüvelyi behatolás előtt, vagy a behatolás után körülbelül 1 percen belül megtörténik; és
 • a férfi képtelen késleltetni a magömlést minden vagy majdnem minden hüvelyi behatolás során; és
 • negatív személyes következmények, mint például szorongás, párkapcsolati problémák, frusztráció és/vagy a szexuális közelség kerülése”.

Hivatkozások:

1. Althof SE et al. J Sex Med. 2010;7(9):2947-2969.

2. American Psychiatric Association. Diagnostic and statistical manual of mental disorders. 4th edition.

    Text revision: DSMIV-TR. Washington, DC: American Psychiatric Association; 2000.

3. Broderick GA. J Sex Med 2006;3(4):295-302.

4. EAU Guidelines on ED and PE 2012.

5. McMahon CG et al. J Sex Med 2008;5:1590–1606.

6. Porst H et al. Eur Urol 2007;51(3):816-824.

Tudjon meg többet arról, hogy mit jelent a korai magömlés

2. Milyen időtartam számít „normálisnak” a behatolástól a magömlésig?

 

A normálisnak számító időtartam sok tényezőtől függ, és egyénenként (vagy páronként) változhat. Az általános férfi lakosság (korai magömlésben szenvedő és abban nem szenvedő férfiak) körében végzett felmérések szerint a korai magömlés által nem érintett férfiak esetén a hüvelyi behatolástól a magömlésig eltelt idő átlaga 7 perc körül volt, de előfordultak 20-25 perc körüli eredmények is.

A Nemzetközi Szexuális Medicina Társaság (International Society for Sexual Medicine, ISSM) szerint a korai magömlésben szenvedő férfiaknál „a magömlés mindig vagy majdnem mindig a hüvelyi behatolás előtt, vagy a behatolás után körülbelül 1 percen belül megtörténik”. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a korai magömlés nem csak időbeli probléma: a magömlés feletti kontroll hiánya és a párkapcsolatra irányuló negatív hatás egyaránt fontos tényezők a korai magömlés meghatározásában.

Hivatkozások:

1. Althof SE et al. J Sex Med. 2010;7(9):2947-2969.

2. Broderick GA. J Sex Med 2006;3(4):295-302.

3. EAU Guidelines on ED and PE 2012.

4. McMahon CG et al. J Sex Med 2008;5:1590–1606.

6. Porst H et al. Eur Urol 2007;51(3):816-824.

Tudjon meg többet arról, hogy mit jelent a korai magömlés

3. Ritka betegség a túl gyors magömlés?

 

Világszerte a férfiak jelentős része számol be korai magömléssel kapcsolatos tünetekről vagy panaszokról: a férfiak 20-30%-a érzi úgy, hogy túl gyorsan következik be a magömlése, orvoshoz azonban csak 9%-uk fordul segítségért.

Hivatkozások:

1. American Psychiatric Association. Diagnostic and statistical manual of mental disorders. 4th edition.

    Text revision: DSMIV-TR. Washington, DC: American Psychiatric Association; 2000.

3. EAU Guidelines on ED and PE 2012.

4. McMahon CG et al. J Sex Med 2008;5:1590–1606.

6. Porst H et al. Eur Urol 2007;51(3):816-824.

Tudjon meg többet a korai magömlésről

4. Ha a magömlésem mindig (vagy majdnem mindig) túl gyorsan következik be

a szexuális együttlét során, az korai magömlést jelent?

 

Ha a magömlés túl gyorsan következik be, és ez az állapot tartós vagy krónikus (már az első vagy majdnem az első szexuális élmény óta fennáll), akkor valószínűleg korai magömlésről van szó.

A magömlésig eltelt idő azonban nem az egyetlen kritériuma a korai magömlés diagnózisának. Fenn kell állnia a magömlés feletti kontroll hiányának is, valamint annak, hogy ez az állapot káros hatással van az illető nemi életére, ami negatív érzelmekhez, például szorongáshoz vezet. Mindenesetre csak az orvos tudja megfelelően megállapítani a korai magömlés diagnózisát.

Hivatkozások:

1. EAU Guidelines on ED and PE 2012.

2. McMahon CG et al. J Sex Med 2008;5:1590–1606.

3. Porst H et al. Eur Urol 2007;51(3):816-824.

Tudjon meg többet a korai magömlés diagnózisáról

5. A korai magömlés a merevedési zavar egy formája?

 

A korai magömlést gyakran összetévesztik a merevedési zavarral. A kettő azonban egészen más. A korai magömlésnél a merevedés normális, de a magömlés a hüvelyi behatolás után körülbelül 1-2 percen belül bekövetkezik; a korai magömlés jellemzője a magömlés kontrolljára és késleltetésére való képtelenség; ami a merevedési zavarnál is gyakoribb; az esetek mintegy felénél már az első szexuális együttlétkor jelentkezik3; és egyformán jelen van minden felnőtt korcsoportban.

Ezzel szemben a merevedési zavar tartós képtelenséget jelent arra vonatkozóan, hogy a férfi a kielégítő szexuális teljesítményhez szükséges merevedést elérje és fenntartsa, nincs köze a magömlés feletti kontrollhoz2, és gyakrabban fordul elő idősebb korban.

Továbbá a két betegség egyszerre is fennállhat: a korai magömlésben szenvedő férfiak nagyobb arányban számolnak be merevedési zavarról is. A szakirodalomban megjelenő tanulmányok és a klinikai tapasztalatok is azt mutatják, hogy a szerzett korai magömlésben szenvedő férfiak körében nem ritka, hogy társult merevedési zavaruk is van.

A magömlés után a hímvessző lelohadása normális folyamat, de a korai magömléssel érintett férfiak, tehát azok, akiknek túl korai a magömlésük, és nem tudják szabályozni, akár merevedési problémának is tekinthetik a „normális” lelohadást. A teljesítménnyel kapcsolatos szorongás mind a korai magömlésben, mind a merevedési zavarban szenvedő férfiaknál fontos szerepet játszik, és az idő múlásával mindkettőnek súlyosbítja a tüneteit.

Akárhogy is nézzük, mindkét esetben az a leghelyesebb, ha orvoshoz fordulunk a megfelelő diagnózisért.

Hivatkozások:

1. EAU Guidelines 2012.

2. Jannini EA, Lombardo F, Lenzi A. Int J Androl. 2005 Dec;28 Suppl 2:40-45.

3. Porst H et al. Eur Urol 2007;51(3):816-824.

4. Sotomayor M. J Sex Med 2005;2(2):110-114.

6. Honnan tudhatom, hogy korai magömlésem van-e?

 

A korai magömlés nem csak „időbeli” probléma, hanem a magömlés feletti „kontroll hiányát” és a közösüléssel kapcsolatos elégedetlenséget is jelenti. A korai magömlést azonban csak orvos tudja megállapítani, aki emellett vizsgálatokat is javasolhat, hogy kizárja a probléma szervi okait.

Hivatkozások:

1. EAU Guidelines 2012.

2. McMahon CG et al. J Sex Med 2008;5:1590–1606.

3. Porst H et al. Eur Urol 2007;51(3):816-824.

Tudjon meg többet a korai magömlés diagnózisáról

7. Többféle korai magömlés létezik?

 

Igen, az egészségügyi szakemberek egyetértenek abban, hogy kóroki szempontból a korai magömlés élethosszig tartó és szerzett formáját meg kell különböztetni. Az élethosszig tartó forma, amelyet korábban elsődleges korai magömlésnek hívtak, az első (vagy majdnem az első) szexuális élmény során fellép, egész életen át tart, és mindenféle szexuális tevékenység esetén megjelenik.

A korai magömlés az élet során később is megjelenhet, ezt hívják szerzett (vagy másodlagos) korai magömlésnek. Ebben az esetben valószínűleg egy másik betegség eredményeként lép fel.

A korai magömlésről beszámoló férfiak mintegy 65%-a az élethosszig tartó típusban szenved. Ez olyan tartós állapot, melyet az alábbiak jellemeznek:

 • már az első (vagy majdnem az első) szexuális tapasztalat óta fennáll;
 • egész életen át megmarad, és esetleg a korral súlyosbodik;
 • a magömlés túl gyorsan következik be (az esetek 90%-ában 1 percen belül);
 • a túl gyors magömlés minden (vagy majdnem minden) közösülésnél előfordul;
 • a túl gyors magömlés minden (vagy majdnem minden) partnerrel előfordul;

Néhány férfi már az előjáték közben, a behatolás előtt, vagy a hüvellyel történő első érintkezéskor ejakulál (ez az ún. ejaculatio ante portas). A korai magömlés által érintett férfiak 49%-a számol be arról, hogy legalábbis időnként a behatolás előtt ejakulál.

A szerzett korai magömlés:

 • bizonyos életkorban kezdődik, normális magömlést követően fokozatosan vagy hirtelen lép fel;
 • Összefüggésben állhat hormonális (pl.: pajzsmirigyhormon-zavarok) és urológiai betegségekkel (pl.: prosztatagyulladás), anatómiai körülményekkel (pl.: rövid fitymafék, a makk túlérzékenysége, fitymaszűkület, stb.), idegrendszeri, pszichés és párkapcsolati problémákkal, traumatikus szexuális tapasztalatokkal, illetve gyógyszeres kezelés vagy kábítószer-fogyasztás mellékhatásaként is felléphet.
 • csak egy partnerrel vagy bizonyos partnerekkel fordul elő (ún. szituációfüggő korai magömlés).

Hivatkozások:

1. EAU Guidelines 2012.

Tudjon meg többet arról, hogy mit jelent a korai magömlés

8. A korai magömlés függ a kortól?

 

A merevedési zavarral ellentétben, ami idősebbeknél gyakrabban fordul elő, a korai magömlés bármilyen korcsoporthoz tartozó férfit érinthet. Vagy már az első (vagy majdnem az első) szexuális együttlétnél felléphet, vagy későbbi életkorban jelenik meg, de általában a fiatalabb férfiak problémája. A korai magömlés előfordulása inkább a szexuális tapasztalat újdonságához kapcsolódik (új partner vagy más szituáció), mint a férfi korához.

Hivatkozások:

1. EAU Guidelines 2012.

9. Mi okozza a korai magömlést?

 

A korai magömlés egészségügyi probléma. A krónikus korai magömlés (az ún. élethosszig tartó forma) feltételezhetően a csökkent szerotonin-szinttel áll összefüggésben, amely a magömlésben kulcsszerepet játszó ingerületátvivő anyag. Minden tanulmány alátámasztja, hogy az élethosszig tartó korai magömlés genetikai eredetű.

Számos más állapot és betegség – például prosztatagyulladás, húgyúti rendellenességek – károsan befolyásolhatja a magömlést, így szerzett korai magömlést okozhat, ami gyógyszeres kezelés vagy kábítószer-fogyasztás következménye is lehet, illetve a társadalmi, pszichés és párkapcsolati problémák nyomán is megjelenhet.

Hivatkozások:

1. EAU Guidelines 2012.

Tudjon meg többet arról, hogy mit jelent a korai magömlés

10. Okozhat-e a prosztatagyulladás korai magömlést?

 

Igen, a prosztatagyulladás fontos kockázati tényezőt jelenthet. Ha figyelembe vesszük a prosztatamirigy szerepét a magömlés mechanizmusában, a prosztatagyulladás (szerzett) korai magömlést okozhat. A prosztatagyulladás kezelése (pl. antibiotikumokkal) helyreállíthatja a beteg normális ejakulációs mintázatát, a kezeletlen prosztatagyulladás viszont hosszú távon súlyosbíthatja az ejakulációs problémát.

Ezért fontos, hogy ha korai magömlésre gyanakszik, forduljon orvoshoz (pl. urológushoz) az ok(ok) megállapítása érdekében, mert így lehetségessé válik a kezelés.

Hivatkozások:

1. El-Nashaar A, Shamloul R. J Sex Med. 2007;4(2):491-496.

2. Screponi E, Carosa E, Di Stasi SM et al. Urology. 2001;58(2):198-202.

Tudjon meg többet arról, hogy mit jelent a korai magömlés

11. Lehetséges, hogy a rövid fitymafék okozza nálam a korai magömlést?

 

Lehetséges. Ha rövid a fitymafék (a hímvessző alatti rugalmas szalag, ami segít a fitymát a makk fölé húzni), az hozzájárulhat a korai magömlés kialakulásához.

A túl rövid fitymafék korlátozza a fityma mozgását a merevedés alatt, ami túl erős szexuális ingert okozhat. Tény, hogy az élethosszig tartó korai magömlésben szenvedő férfiak több mint 40%-ának rövid a fitymaféke.

Tehát azoknak, akiknél korai magömlés áll fenn, és túl rövid a fitymafékük, érdemes orvoshoz fordulniuk, aki mérlegeli a frenulectomia lehetőségét (a fitymafék műtéti bemetszése).

Hivatkozások:

1. Gallo L, Perdonà S, Gallo A. J Sex Med. 2010;7(3):126976.

12. Okozhat korai magömlést a here-visszértágulat?

 

Lehetséges, hogy kapcsolat áll fenn a here-visszértágulat, a prosztatagyulladás és a magömlési rendellenességek, például a korai magömlés között. Here-visszértágulat esetén egyébként is fontos orvoshoz fordulni, mivel hatással lehet a termékenységre.

Hivatkozások:

1. Lotti F, et al. J Sex Med. 2009 Oct;6(10):2878-2887

13. Lehet egyszerre korai magömlésem és merevedési zavarom is?

 

A korai magömlés és a merevedési zavar két egymástól nagyon különböző szexuális működési zavar, és – bár a korai magömlés nem feltétlenül társul merevedési problémával – előfordul, hogy egyszerre is fennállnak. A korai magömlésben szenvedő férfiak jelentős része (31,9%-a) merevedési zavarra is panaszkodik, különösen olyan esetekben, amikor a korai magömlés idősebb korral jelentkezik, mivel a merevedési zavar előfordulási gyakorisága az életkorral nő.

A merevedési zavarral küzdő férfiaknál, akiknél a behatoláshoz szükséges merevedés csak a hímvessző folyamatos ingerlésével érhető el, magasabb a korai magömlés előfordulási gyakorisága, valószínűleg azért, mert a férfi attól való félelmében, hogy nem tudja fenntartani a megfelelő merevedést, „felgyorsítja” a közösülést. Másfelől egyes vélekedések szerint a korai magömlés egy idő után merevedési zavar kialakulásához vezethet.

Hivatkozások:

1. Jannini EA, Lombardo F, Lenzi A. Int J Androl. 2005 Dec;28 Suppl 2:40-45.

Tudjon meg többet a korai magömlésről és a merevedési zavarról

14. A korai magömlés homoszexuális kapcsolatban is előfordulhat?

 

A korai magömlés egy férfiaknál előforduló szexuális zavar, amelynek nincs köze a szexuális irányultsághoz. Egyes vizsgálatok szerint ugyanis a szexuális irányultság nem befolyásolja jelentősen az ejakulációs rendellenességek klinikai mintázatát, azaz a korai magömlés éppolyan gyakori a homoszexuális, mint a heteroszexuális férfiak körében.

A vizsgálatok során a hüvelyi behatolástól a magömlésig eltelt időt szokták mérni, ami miatt a kísérleti protokollokban nem szerepelhetnek homoszexuális nemi tevékenységek, tehát a korai magömléssel kapcsolatos vizsgálatokat csak heteroszexuális párokon végezték el.

Hivatkozások:

1. Jern P, Santtila P, Johansson A et al. J Sex Marital Ther. 2010;36(4):303-312.

15. Befolyásolja a korai magömlés a párkapcsolatomat?

 

A szexuális egészség és elégedettség rendkívül fontos az ember jó közérzete, életminősége, sőt a partnerével való jó kapcsolata szempontjából is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint „a kielégítő, biztonságos és élvezetes nemi élet” az emberi élet egyik központi eleme.

A korai magömlésnek sok olyan vonatkozása van, amely negatív hatással lehet a párra. Egy férfi rossz fizikai vagy pszichés közérzete a partnere szexuális kielégületlenségével együtt komoly problémákat okozhat a pár szexuális és érzelmi életében. Mind a korai magömlésben szenvedő férfira, mind partnerére igaz, hogy a kontroll hiánya kielégületlenséghez vezet, ami olyan érzés, mintha valami hiányozna a kapcsolatból, és csökken a bensőségesség érzése. Más szóval a korai magömlés a párkapcsolat egyensúlyának felborulásához vezet, mert félreértéseket és rossz közérzetet okoz.

A korai magömlés számos módon kihat a párra. A következményeknek két fő típusa van: a szexuális elégedettségre ható és a pszichés tényezők. Szexuális szempontból a válaszadók 25%-a számolt be alacsony vagy nagyon alacsony szexuális elégedettségi szintről. Nem volt orgazmusa a korai magömléssel érintett partnerrel rendelkező nők 52%-ának, szemben a kontrollcsoport 21%-ával. Nehezen került szexuálisan izgatott állapotba a korai magömléssel érintett partnerrel rendelkező nők 75%-a, szemben a kontrollcsoport 20%-ával. Egy korai magömlést vizsgáló európai megfigyeléses vizsgálat szerint a korai magömlésben szenvedő férfiak partnerei között csak 53% volt azoknak az aránya, akik többé-kevésbé rendszeresen elérték az orgazmust a közösülés során, míg a korai magömléssel nem érintett férfiak partnereinél ez az arány 84% volt.

Pszichológiai szempontból a korai magömlésben szenvedő férfiak partnerei „kényelmetlenül” érzik magukat a párjukkal, 50%-uk szorongással, 32%-uk pedig párkapcsolati nehézségekkel küzd.

Ezért van az, hogy a korai magömléssel a párnak közösen kell foglalkoznia. Tanulmányok kimutatták, hogy a férfi szexuális zavaráról nyíltan és őszintén kommunikáló pároknak van a legnagyobb esélye arra, hogy hatékonyan megoldják a problémát. A partner szerepe lényeges a korai magömlésben szenvedő férfi támogatásában, mert a férfiaknak rá kell ébredniük, hogy a problémát csak úgy oldhatják meg, hogy együtt mennek orvoshoz.

Hivatkozások:

1. UN. The Right to Reproductive and Sexual Health. http://www.un.org/ecosocdev/geninfo/women/womrepro.htm

2. Graziottin A. “Sessualità e fisiopatologia sessuale” in: Zanoio L, Barcellona E, Zacché G. (a cura di), Ginecologia e Ostetricia;

    Elsevier Masson, Milano 2007; pp:165-196

3. Graziottin A. Althof S. The Journal of Sexual Medicine 2011; 8 Suppl 4: 304-309.

Korai magömlés, szorongás és párkapcsolat

16. Mi lesz a párkapcsolatommal, ha nem teszek semmit a korai magömlésem

megszüntetéséért?

 

Egy férfi rossz fizikai vagy pszichés közérzete a partnere szexuális kielégületlenségével együtt komoly problémákat okozhat a pár szexuális és érzelmi életében. A korai magömlésben szenvedő férfiak és partnereik a következő problémákkal szembesülhetnek:

 • csökkent szexuális működés;
 • csökkent kielégülés a közösülés során;
 • romló életminőség;
 • fokozott szorongás;
 • több párkapcsolati probléma.

Hivatkozások:

1. McCarty EJ. Core Evidence 2012;7:1-14.

2. McMahon CG et al. J Sex Med 2011;8:524-539.

Korai magömlés, szorongás és párkapcsolat

17. Befolyásolja a korai magömlés a pár termékenységét?

 

Olyan párok esetében, akiknek nincs termékenységi problémájuk, a korai magömléssel érintett férfi is képes a megtermékenyítésre, feltéve, hogy a magömlés, ha túl korán is, de már a behatolás után történik, és nem azelőtt, hogy a hímvesszőt a hüvelybe helyeznék (ejaculatio ante portas). Az utóbbi esetben mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, mivel ő valószínűleg tud megoldást ajánlani.

Ezért fontos, hogy ha korai magömlésre gyanakszik, forduljon orvoshoz (pl. urológushoz) az ok(ok) megállapítása érdekében, mert így lehetségessé válik a kezelés.

18. Kezelhető a korai magömlés?

 

A korai magömlés – akár krónikus (élethosszig tartó), akár szerzett – egészségügyi probléma. A szerzett korai magömlés gyógyítható. Ha például az orvosa azt találja, hogy Önnél a korai magömlést egy másik betegség okozza, például prosztatagyulladás, az antibiotikumos kezelés megszüntetheti a gyulladást, és egyúttal jótékonyan hat a korai magömlésre is.

Élethosszig tartó korai magömlésnél különböző lehetőségeket tud javasolni az orvos. Ezért orvosra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, az Ön esetében javasolt-e valamilyen kezelés, és ha igen, milyen.

Tehát, ha úgy gondolja, Önnek korai magömlése van, tudnia kell, hogy a korai magömlés igen gyakori egészségügyi probléma, amelyet szükséges kezelni, és kezelhető is. Kerülnie kell az öngyógyítást, mert szinte biztos, hogy haszontalan, sőt veszélyes is lehet. Ehelyett forduljon orvoshoz a helyes diagnózis és kezelés megállapítása érdekében, mivel léteznek biztonságos és hatékony megoldások.

Hivatkozások:

1. EAU Guidelines on ED and PE 2012.

19. A korai magömlés kezelésére használt gyógyszerek veszélyesek is lehetnek?

 

A korai magömlés egy olyan egészségügyi probléma, amely kezelhető. Kezdetben pszichés problémának tartották, és évtizedekig csak viselkedés- és kognitív terápiákkal kezelték. Később elérhetővé váltak a gyógyszeres kezelések is, mint a vényköteles gyógyszerek és a helyileg alkalmazható készítmények.

Mindenképpen az orvosi konzultáció az egyetlen biztonságos módja a helyes diagnózis és kezelés megállapításának. Csak az orvos tudja megállapítani az okokat (akár elsődleges, akár másodlagos magömlésről van szó), illetve csak ő tudja kiválasztani az Ön számára legmegfelelőbb kezeléseket. Szintén csak az orvos tudja felírni a rendelkezésre álló gyógyszeres kezeléseket.

A valódi veszélyt az öngyógyítás jelenti. Ha az orvos javasolt egy gyógykezelést, például felírt egy gyógyszert, fontos, hogy minden kétséget kizáróan meggyőződjünk arról, hogy eredeti gyógyszert vettünk, nem hamisítványt. Fontos az eredeti gyógyszerek használata, elsősorban az egészségünk és jó közérzetünk miatt, de a biztonságunk miatt is, mivel a hamis gyógyszerekről kimutatták, hogy nagyon veszélyes anyagokat tartalmazhatnak. Emiatt az orvos által felírt készítményeket mindig jó hírű, Ön által ismert és megbízhatónak ítélt gyógyszertárból, vagy engedéllyel és tanúsítvánnyal rendelkező online gyógyszertárból szerezze be.

Hivatkozások:

1. World Health Organisation. ICD-10;1992. p. 355–356.

2. www.eaasm.eu "The Counterfeiting Superhighway" report.

Tudjon meg többet a gyógyszerek biztonságosságáról

20. Javítható a magömlés feletti kontroll bizonyos légzéstechnikák alkalmazásával?

 

A korai magömlést kezdetben pszichés problémának tartották, és évtizedekig csak viselkedés- és kognitív terápiákkal kezelték. Köztük az úgynevezett légzést kontrolláló technikákkal, melyek nyugtató hatásúnak tűntek, és az adott pillanatban úgy látszott, valóban működnek.

A klinikai tapasztalatok és a tudományos vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy az ezekkel a módszerekkel elért javulás általában nem tartós. Ennek az az oka, hogy a korai magömlés sok tényező eredménye. Egy adott egyénnél társulhatnak egymással pszichés és fizikális tényezők, és csak az orvos tudja a pontos diagnózist felállítani, valamint megtalálni a legmegfelelőbb megoldást. Nem is beszélve arról, hogy ha az ember a teljes figyelmét a partnere helyett a légzésére összpontosítja, mi lesz a párkapcsolatból és a saját kielégüléséből?

Hivatkozások:

1. Revicki V et al. Health and Quality of Life Outcomes 2008;6:33.

21. Hasznos lehet a szex előtti önkielégítés a korai magömlés kezelésében?

 

A közösülés előtt végzett maszturbálás rövid távon részben hatásos lehet, de végső soron inkább súlyosbítja, mint enyhíti a korai magömlést, mivel szándékosan figyelmen kívül hagyja vagy elnyomja azokat a szexuális érzeteket, amelyeket kontrollálni kell a probléma javítása érdekében. Ráadásul a helytelen önkielégítési gyakorlat, azaz a csúcspont felé megállás nélkül történő rohanás további gátló hatást fejthet ki az ejakulációs kontrollmechanizmusok kifejlődésére.

A közösülés előtt végzett maszturbáció az úgynevezett viselkedési önsegítő technikák közé tartozik, és sok fiatal férfi él vele. A módszert elméletben alátámasztó érvek azzal kapcsolatosak, hogy a maszturbálást követően a férfi valamelyest fokozottabban képes ellenőrzése alatt tartani a magömlést, megismeri az intenzív nemi izgalom jeleit, és megtanulhatja, hogyan tartsa az izgalmi szintjét az alatt a szint alatt, ami beindítja az ejakulációs reflexet. Emellett ilyenkor a hímvessző kevésbé ingerelhető, ami az ejakuláció nagyobb késleltetéséhez vezet a nyugalmi időszak után.

A viselkedési önsegítő technikák hatékonyságát azonban nem támasztják alá kontrollált klinikai vizsgálatok. Ráadásul a klinikai tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen technikákkal elért javulás általában nem marad meg hosszú távon.

Hivatkozások:

1. EAU Guidelines on ED and PE 2012.

2. Revicki V et al. Health and Quality of Life Outcomes 2008;6:33.

22. Miért kell orvoshoz fordulnom, ha szeretnék megoldást találni a korai magömlésemre?

Az nem elég, ha csak a partneremmel beszélgetek róla?

 

Korai magömlés esetén nagyon fontos beszélgetni a partnerrel. A szexuális kielégületlenség frusztráció, harag és csalódottság érzését okozhatja, továbbá negatív hatással lehet a párkapcsolat meghittségére és harmóniájára. Meghitt beszélgetés nélkül mindkét fél úgy érezheti, hogy alkalmatlan a szexre, amely befolyásolhatja a szexuális közérzetüket, sőt a pár együttmaradását is.

Emiatt a korai magömlés olyan probléma, amelynek a megoldását a párnak közösen kell megpróbálnia. A beszélgetés összehozza a párt, és ez az egyik leghatékonyabb „fegyvere” a megoldás megtalálásának. A partner szerepe valóban lényeges, mivel segíthet a férfinak szembesülni a problémával, így közösen kereshetnek megoldást. Gyakran a partnernek köszönhetően megy el orvoshoz a férfi. Mindenesetre azért is nagyon fontos orvoshoz fordulni, mert ez az egyetlen módja a probléma helyes diagnosztizálásának, az ok megállapításának, és a szükség szerinti hatékony kezelés megtalálásának.

23. Miért kell orvoshoz fordulnom, ha szeretnék megoldást találni a korai magömlésemre?

Az nem elég, ha csak az interneten keresek megoldást?

 

A betegségekkel kapcsolatban nagyon fontos a tájékozódás, de ehhez megbízható forrást kell választanunk. A tudományos szervezetek internetes honlapjai és az általuk támogatott honlapok hasznos és megbízható információkat nyújthatnak az egészségügyi problémákról, de minden esetben alapvetően fontos az orvosi konzultáció.

Az interneten fellelhető információknak nem minden esetben van tudományos alapjuk, ezért megzavarhatják az embert, és megalapozatlan hiedelmekhez vezethetnek.

A korai magömlés egy kezelhető betegség, de az öngyógyítás valós veszélyt jelent mind a hibás diagnózis lehetősége, mind a helytelen kezelés miatt. Csak az orvos tudja megállapítani az okokat (akár elsődleges, akár másodlagos korai magömlésről van szó), és csak ő tudja kiválasztani az Ön számára legmegfelelőbb kezelést. Vegye figyelembe azt is, hogy sok alkalmazható gyógyszer vényköteles, ezért fenntartásokkal kell kezelni azokat a honlapokat, amelyek orvosi rendelvény nélkül árusítják ezeket a gyógyszereket, mivel ezek illegális oldalak lehetnek, amelyek hamisítványokat árulnak.

Fontos az eredeti gyógyszerek használata, elsősorban az egészségünk és jó közérzetünk miatt, de a biztonságunk miatt is, mivel a hamis gyógyszerekről kimutatták, hogy nagyon veszélyes anyagokat tartalmazhatnak. Mindezek miatt az orvos által felírt készítményeket mindig jó hírű, Ön által ismert és megbízhatónak ítélt gyógyszertárból, vagy engedéllyel és tanúsítvánnyal rendelkező online gyógyszertárból szerezze be.

Hivatkozások:

1. Jannini EA, Limoncin E, Ciocca G et al. J Sex Med 2012;9:2994–3001.

2. Popovic M. Arch Sex Behav 2011;40:449–456.

3. Malamuth N, Huppin M. Adolesc Med Clin. 2005;16(2):315-326.

24. Kihez forduljak, ha megoldást keresek a korai magömlésemre?

 

Ha úgy gondolja, Önnek korai magömlése van, csakis orvos tud Önnek segíteni.

A korai magömlés minden bizonnyal kényes beszédtéma, de az orvossal történő nyílt beszélgetés a helyes és egyetlen módja a probléma megoldásának. Csak az orvos tudja megállapítani az okokat (akár elsődleges, akár másodlagos magömlésről van szó), illetve csak ő tudja kiválasztani az Ön számára legmegfelelőbb kezeléseket. Szintén csak az orvos tudja felírni a rendelkezésre álló gyógyszeres kezeléseket, ha szükségesek.

Lényeges, hogy túltegye magát a tabukon és a feszélyezettségen. A partnerével is beszélgetnie kell azért, hogy erős támasza legyen az orvos felkeresésében, és hogy közösen keressenek megoldást. Léteznek olyan eszközök is, amelyek segíthetnek Önnek és partnerének az objektívebb felmérésben, ilyen például a PEDT teszt (kérjük, vegye figyelembe, hogy a korai magömlés diagnosztikus tesztje, azaz a PEDT nem helyettesíti az orvosi diagnózist), amely az orvossal történő beszélgetés kiindulópontjaként is hasznos lehet.

25. Szégyellek a korai magömlésemről beszélni az orvossal. Mit tehetek?

 

A szexuális problémákról, különösen a korai magömlésről való beszélgetés mindig nehézkes, mert feszélyezettséget és szorongást okoz. Éppen ezért teljesen érthető, hogy szégyelli magát. A korai magömlésben szenvedő férfiak többségét érzékenyen érinti, ha korai magömléssel bélyegzik meg. Ráadásul a legtöbb férfi zavarba jön attól, hogy a problémáját egy relatíve idegen személlyel, az orvossal kell megbeszélnie. Ezért van az, hogy a korai magömlésben szenvedő férfiak többsége nem keres orvosi segítséget, és több mint a fele azoknak, akik nem beszéltek orvossal a korai magömlésről, soha nem is gondolt erre a lehetőségre.

Mégis nagyon fontos, hogy képes legyen leküzdeni a szégyenérzetét, és beszéljen orvosával, mivel ez a helyes diagnózis felállításának és a hatékony kezelés megállapításának egyetlen módja, és csak így javítható a szexuális kapcsolatának minősége. Létezik néhány eszköz, amely segíthet a tabuk és a szégyenérzet leküzdésében, ilyen például a PEDT teszt (kérjük, vegye figyelembe, hogy a korai magömlés diagnosztikus tesztje, azaz a PEDT nem helyettesíti az orvosi diagnózist), amely az orvossal történő beszélgetés kiindulópontjaként is hasznos lehet. Tudjon meg többet és próbálja ki a PEDT tesztet

Csak az orvos tudja megállapítani az okokat (akár elsődleges, akár másodlagos magömlésről van szó), illetve csak ő tudja kiválasztani az Ön számára legmegfelelőbb kezeléseket. Szintén csak az orvos tudja felírni a rendelkezésre álló gyógyszeres kezeléseket. Az öngyógyítás viszont általában haszontalan, sőt akár ártalmas is lehet, tehát kerülendő, mivel sok kockázatot rejt (pl. nem megfelelő vagy hatástalan gyógyszerek veszélye). A legfontosabb, hogy semmiképpen se vegyen engedéllyel nem rendelkező online kereskedőktől gyógyszereket az interneten.

Vegye figyelembe, hogy sok alkalmazható gyógyszer vényköteles, ezért fenntartásokkal kell kezelni azokat a honlapokat, amelyek orvosi rendelvény nélkül árusítják ezeket a gyógyszereket, mivel ezek illegális online oldalak lehetnek, amelyek hamisítványokat árulnak.

Fontos az eredeti gyógyszerek használata, elsősorban az egészségünk és jó közérzetünk miatt, de a biztonságunk miatt is, mivel a hamis gyógyszerekről kimutatták, hogy nagyon veszélyes anyagokat tartalmazhatnak. Emiatt az orvos által felírt készítményeket mindig jó hírű, Ön által ismert és megbízhatónak ítélt gyógyszertárból, vagy engedéllyel és tanúsítvánnyal rendelkező online gyógyszertárból szerezze be.

26. Segíthet-e nekem a partnerem / én tudok-e segíteni a partneremnek? Hogyan?

 

A korai magömlés olyan probléma, amelynek a megoldását a párnak közösen kell megtalálnia. A beszélgetés összehozza a párt, és ez az egyik leghatékonyabb „eszköze” a megoldás megtalálásának. Az a partner, aki osztozik a korai magömlés okozta terhen, a megoldáshoz is hozzájárulhat úgy, hogy gyengéden beszél a férfival, és segít neki a probléma tudatosításában, hogy ezáltal elkezdjen megoldást keresni. Valójában sokszor éppen a partnernek köszönhető, hogy a férfi orvoshoz fordul, ami a probléma megállapításának, a háttérben álló ok felderítésének és szükség esetén a hatékony kezelésnek egyetlen megfelelő módja.

Bár a férfiak egy része inkább eltitkolná az állapotát, a kutatások kimutatták, hogy a férfi szexuális zavaráról nyíltan és őszintén kommunikáló pároknak van a legnagyobb esélye arra, hogy hatékonyan megoldják a problémát.

A korai magömléssel érintett férfiak többsége (több mint 60%-a) kezeltetné a korai magömlést, ha a partnere javasolná, és a kezelésben részesülők csaknem 75%-a azért kereste fel az orvost, mert a partnere szexuális elégedettségét szerette volna javítani.

Hivatkozások:

1. Porst H, Montorsi F, Rosen RC et al. Eur Urol 2007;51:816–824.

Tudjon meg többet arról, hogy beszéljen partnerével

Footer