Header
 
Untitled Document

Az első alkalom. Érzelmek és előjáték

A nők számára a szexuális vágy és izgalom számos tényezőtől függ. Szerepet játszanak benne az érzelmek, a gyengédség és az egész élményre való odafigyelés, beleértve az előjátékot is. A férfiaknak meg kell tanulniuk megosztani ezt a kölcsönös kielégülés felé tett utazást, és részt venni benne. Különösen igaz ez az „első alkalomra”, amely az ember életének egyik legfontosabb tapasztalata. Mivel ez tabutéma, szinte egyikünk sincs felkészülve arra, hogy mi fog történni az első alkalom során. Pedig az érzelmek uralása és a szexuális előjáték nélkülözhetetlen „készségek” a kielégítő párkapcsolat eléréséhez, mindkét fél számára.

Nyilvánvaló, hogy ha eljön a pillanat, az első alkalom napja, akkor a várakozás során kialakult elvárások mindent tönkretehetnek. Az első alkalommal kapcsolatos szorongás nem csak a férfiakra jellemző. A nő is próba előtt áll, aggódhat, hogy fájdalmas lesz, hogy képtelen lesz megfelelően élvezni, vagy hogy nem fog megfelelni az elvárásoknak. A férfi szemszögéből nézve ő is osztozik ezekben az aggodalmakban, melyek egyszerre azonosak és ellentétesek is a nőkével: képes lesz-e kielégíteni a partnerét? Ismeretes, hogy a teljesítménnyel kapcsolatos szorongás drámaian gátolhatja a merevedést illetve a magömlés feletti kontrollt, korai magömlést okozva.

Ha tehát azzal foglalkozunk, hogy bebizonyítsuk magunknak és partnerünknek, hogy jók vagyunk az ágyban és értünk a szexhez, akkor kevésbé szabadon élvezhetjük a szexet. Vannak, akik szinte kizárólag a behatolás pillanatára és az orgazmusra (főként a sajátjukra) koncentrálnak, teljesen megfeledkezve a másikról, akit maguk mögött hagynak. A szexben az időzítés, a preferenciák és az igények mind nagyon személyesek. Annak a képessége, hogy mindezekben meg tudjunk egyezni a partnerünkkel, a tapasztalat során fejlődik ki. Azonban már az első alkalommal is egyetértésre lehet jutni ezekben a kérdésekben, ha nem akarunk domináns pozíciót elfoglalni, hanem ehelyett kifejlesztjük a másik érzéseinek, igényeinek és jelzéseinek megértésére való képességet.

A férfiaknál az orgazmus a magömléssel, míg a nőknél a hüvely falának ismétlődő összehúzódásával jár együtt. A behatoláshoz mind a férfi, mind a női nemi szerveknek megfelelő izgalmi állapotban kell lenniük. A könnyű behatoláshoz a hüvelynek nedvesnek és tágnak, a hímvesszőnek pedig merevnek kell lennie, és így is kell maradnia. Az előjáték lehetőséget ad arra, hogy nagyfokú izgalmi állapotot érjünk el, és felfedezzük egymás testét, tehát nagyobb nemi élvezetet okoz. Az erogén zónák helye mindenkinél más és más, és minél jobban megbízunk egymás támogatásában, annál jobban megtudhatjuk, hogyan okozzunk örömöt a partnerünknek. Ezért fontos időt szánni mind a saját testünk, mind a partner testének megismerésére. Mindezt korlátok nélkül.

Untitled Document
Hivatkozás

1 Carpenter LM. Gender & Society 2002;16(3):345-365.

Untitled Document
Footer