Header
 
Untitled Document

A férfiak érzékenysége

A férfiak érzékenysége nem csupán mítosz. Valóban tabutémának számít, amit lehetőleg el kell titkolni. A férfiak érzékenysége azonban létezik, és a pszichológusok által „szerepvesztésnek” nevezett folyamat következménye. A ’70-es években sok biztosnak hitt dolog kérdőjeleződött meg, köztük a nemek szerepe is, például megváltoztak a régi egyensúly elemei, amelyek valaha együtt tartották a párokat. „Ebből a "felrázásból" a férfiak jöttek ki gyengébben. Úgy tűnt, főleg a párkapcsolatokban, hogy a nők felszabadulása által napvilágra került a férfiak korábban rejtett függősége és gyengesége.” Ez a szerepvesztés viszont zavart és stresszt okozott, amelyet a férfiaknak el kell titkolniuk, hogy ne befolyásolja a társadalmi sikerüket, és ne ássa még jobban alá a saját szerepüket. Ennek következménye egy sor fizikai, pszichés és pszichoszomatikus betegség, melyek mindenekelőtt a szexuális életet veszélyeztetik.

A férfiak számára azonban a gyengeségük elhallgatása vagy elrejtése sosem jelenthet megoldást, különösen nem a szexuális életben. Ha beszélnek a problémáikról a partnereikkel és az orvossal, az nem a gyengeség jele, hanem inkább az erőé. Ily módon segítenek a probléma megállapításában és gyógyításában.

Korai magömlés, megkésett magömlés, merevedési zavar, a nemi vágy elvesztése, túlzott vágy: a férfiakat érintő lehetséges szexuális zavarok sora hosszú. Nagyon gyakran pedig közös bennük a hormonális alap. A férfiak szexualitását erősen befolyásolja a tesztoszteron, mely mindkét nemben a születéstől kezdve termelődik, és felnőtt férfiaknál a születéskori szintnek akár 20-szorosát is elérheti. A tesztoszteron „szinkronba hozza” a vágyat magával a nemi aktussal oly módon, hogy szabályozza a merevedés kezdetét és végét. Emiatt a tesztoszteron a férfiasság „központja”, de a szintje nem állandó. A szexuális tevékenység csökkenése vagy hiánya csökkenti a herék által termelt tesztoszteron mennyiségét, a szex újjáéledése pedig visszahozza azt a normál szintre. Emiatt a libidó elvesztésének legjobb gyógymódja, ha egyszerűen újra elkezdünk szeretkezni.

A szeretkezéssel kapcsolatos nehézségek nem jelentenek betegséget, inkább egy vagy több különböző problémának a tünetei lehetnek. A szeretkezés aktusához szükségesek az idegek, amelyek az agyba küldik a szenzoros jeleket, ahol a végrehajtandó utasítások keletkeznek, szükségesek továbbá az artériák, amelyekben a hímvesszőhöz áramlik a vér, valamint a vénák, amelyek megakadályozzák, hogy a vér kiáramoljon belőle, és kell egy kiegyensúlyozott hormonális rendszer is. Ebben a folyamatban bármelyik elem meghibásodhat. Éppúgy, mint egy autónál, itt is meg kell találni a hibát.

Untitled Document
Hivatkozás

1 Melandri L. Itinerari 2011;3.

2 Jannini EA, Simonelli C, Lenzi A. Journal Of Andrology 2002;25:317-323.

3 Jannini EA, Screponi E, Carosa E et al. Int J Androl 1999;22(6):385-392.

4 Foresta C, Caretta N, Corona G et al. Int J Androl 2009;32(3):198-211.

Untitled Document
Footer