Header
 
Untitled Document

A női élvezet és a szex időtartama

A női orgazmus – különösen a hüvelyi orgazmus – szerepet játszhat az evolúcióban is. Ez magyarázhatja, miért olyan nehezen megfogható: az a célja, hogy a nő képes legyen megkülönböztetni (természetesen nem tudatosan) a jó partnert a nem megfelelőtől. Így érthetővé válik, miért fordul elő gyakrabban az orgazmus akkor, ha a nő ellazult, és a partnere figyelmes, akivel érzelmileg harmóniában van, ami ideális a hosszú távú elköteleződésre.

Létezik azonban egy másik megközelítési mód is: az orgazmus a női test által használt fegyver, amivel öntudatlanul kiválasztja a gyermekei apját. Az orgazmus alatt a hüvely mérete 30%-kal csökken. A méh összehúzódásai az orgazmus során valóban elősegíthetik a megtermékenyítést, mivel így több spermium juthat fel a petevezetékekbe, maga az orgazmus pedig befolyásolhatja a spermiumok haladási sebességét. Tehát a test aszerint változtatja az orgazmus készséget, hogy az aktuális partner és a pillanatnyi körülmények mennyire „megfelelőek”. Más szóval a női orgazmus látszólagos kiszámíthatatlansága hátterében egy sajátos szaporodási stratégia állhat, amelynek még maga a nő sincs tudatában.

Lehetséges, hogy létezik egy harmadik összefüggés is, mely szerint a nők számára az orgazmus még mindig csak egy elérendő cél. A fent leírt előnyök hozzájárulhattak ugyan az orgazmus könnyebb eléréséhez, de lehetséges, hogy a nők még mindig csak „félúton” járnak az orgazmus teljes uralásához vezető evolúciós úton, amely jelenleg a férfiak kiváltsága. Más szóval evolúciós előnnyel jár az, hogy a nő képes megélni az orgazmust, de még nem telt el elég idő ahhoz, hogy ez a tulajdonság teljesen kifejlődjön. Tehát lehetséges, hogy az evolúció abban az irányban halad, hogy a nők könnyebben elérjék az orgazmust, hiszen a szexuális aktus élvezete elősegíti a pár együttmaradását.

De milyen hosszúnak kell lennie a szexnek ahhoz, hogy a nő elérje az orgazmust? Míg a férfiaknak (ha nem szenvednek korai magömlésben) mindössze 2 perc is elég lehet, a nők a szex megkezdése után átlagosan 10-20 perc múlva érik el az orgazmust. Ezért olyan fontos, hogy a férfi képes legyen az összpontosításra a közösülés minden szakaszában, már az előjátéktól kezdve, és ne csak az orgazmus elérésére törekedjen, hanem tartsa ellenőrzése alatt az izgalmi szintjét a nő kielégüléséhez szükséges ideig. Egy USA-ban és Kanadában végzett felmérés szerint a kielégítő közösülés időtartama 3 és 13 perc között van. A párkapcsolat egyetlen vitathatatlan értékét azonban nem a gyorsaság, hanem a szexuális kapcsolat minősége jelenti.

Untitled Document
Hivatkozás

1 Carrada G, Jannini EA. La scienza dell'amore tutto quello che è stato scoperto sulla

   sessualità e che nessuno aveva mai sospettato prima. EditoreBaldini e Castoldi, 1999.

2 Weiten W, Dunn DS, Hammer EY. Psychology Applied to Modern Life: Adjustment in the

   21st Century. Cengage Learning 2011. Cengage Learning 2011.

3 Corty EW, Guardiani JM. J Sex Med 2008;5:1251–1256.

Untitled Document
Footer