Header
 
Untitled Document

Szexuális oktatás. A szerelem kétszemélyes játék

A nők élvezethez való jogának fontossága. A szexuális élvezethez a nemzéstől függetlenül éppúgy joga van a nőknek, mint a férfiaknak, és ez olyan dolog, amit meg kell tanulni. Fontos, hogy a fiatal férfiak megtanulják, hogy szexuális téren csak akkor lesz jó a párkapcsolat, ha mindkét fél kielégíti a másik igényeit és elvárásait.

A kapcsolat kölcsönössége valóban képes mély intimitást és együttműködési készséget kialakítani, amely életben tartja a vágyat is. Ám a nők a Vénuszról, a férfiak pedig a Marsról jöttek, és a nemek közötti különbségek a szexuális élvezet terén is érvényesülnek. A férfiaknál a szexualitás egyet jelent az önbecsüléssel és a birtoklással. Az aktus során a férfiak az élvezet elérésére és a szexuális teljesítményük ellenőrzésére koncentrálnak. A nők viszont olyan játéknak tekintik, amelyet egyenlően kell játszani. Az teremti meg az élvezet ideális körülményeit, ha egyik fél sem domináns a másik felett. Gondoljunk csak bele, mennyire másképp látják az első alkalmat a férfiak és a nők. A nők többsége az első szexuális élményt a másik félnek nyújtott ajándéknak tekinti, míg sok férfi leginkább egy „stigmának”, amitől meg kell szabadulni.

Hogyan lehetséges akkor, hogy ez a két ennyire különböző világ a kölcsönös szexuális elégedettség állapotába kerüljön? Ennek megoldásához kifejlesztették a „kölcsönösség modelljét”, amely két elméleten alapul:

  • a csere elméletén
  • és az egyenlőség elméletén.

A csere elmélete szerint a párkapcsolat egy befektetés: a költségeket és a hasznot, a rendelkezésre álló időt és erőforrásokat úgy kell összegyűjteni, hogy létrejöjjön a barátság és a szexuális öröm. Természetesen a kapcsolat addig tart, amíg a haszon nagyobb, mint a „költségek”. Az egyenlőség elmélete viszont azon alapszik, hogy a fair play értelmében mindkét félnek pontosan annyit kell visszakapnia, mint amennyit beleadott a kapcsolatba, ami tartós viszonyt biztosít. Röviden tehát úgy tűnik, hogy a szexuális kölcsönösség eléréséhez csak rá kell vezetni a partnert arra, amit kedvelünk, és fordítva, azaz meg kell hallgatni a partner irányítását, valamint szex közben felváltva kell adnunk és kapnunk.

Untitled Document
Hivatkozás

1 Elmerstig E, Wijma B, Sandell K, Berterö C. J Psychosom Obstet Gynaecol.

   2012;33(3):129-34.

2 Carpenter LM. Gender & Society, Vol. 16 No. 3, June 2002 345-365.

3 Heino J, Ojanlatva A. Patient Education and Counseling 2000;39:69–175.

Untitled Document
Footer