Header
 
Tévhitek és valóság

Maszturbáció

A túl gyors maszturbáció korai magömlést okozhat, illetve késleltetheti a magömlést

A közösülés előtt végzett maszturbálás rövid távon részben hatásos lehet, de végső soron inkább súlyosbítja, mint enyhíti a korai magömlést, mivel szándékosan figyelmen kívül hagyja vagy elnyomja azokat a szexuális érzeteket, amelyeket kontrollálni kell a probléma javítása érdekében. Ráadásul a helytelen önkielégítési gyakorlat, azaz a csúcspont felé megállás nélkül történő rohanás további gátló hatást fejthet ki az ejakulációs kontrollmechanizmusok kifejlődésére.

A közösülés előtt végzett maszturbáció az úgynevezett viselkedési önsegítő technikák közé tartozik, és sok fiatal férfi él vele. A módszert elméletben alátámasztó érvek azzal kapcsolatosak, hogy a maszturbálást követően a férfi valamelyest fokozottabban képes ellenőrzése alatt tartani a magömlést, megismeri az intenzív nemi izgalom jeleit, és megtanulhatja, hogyan tartsa az izgalmi szintjét az alatt a szint alatt, ami beindítja az ejakulációs reflexet. Emellett ilyenkor a hímvessző kevésbé ingerelhető, ami az ejakuláció nagyobb késleltetéséhez vezet.

A viselkedési önsegítő technikák hatékonyságát azonban nem támasztják alá kontrollált klinikai vizsgálatok. A klinikai tapasztalat inkább azt mutatja, hogy az ilyen technikákkal elért javulás általában nem marad meg hosszú távon.

Untitled Document
Hivatkozások

1 Corona G, Ricca V, Boddi V et al. J Sex Med 2010;7(1 Pt 1):182-191.

2 Rowland DL, Strassberg DS, de Gouveia Brazao CA, Slob AK.J Psychosom Res 2000;48(1):69-77.

3 Corty EW.J Sex Med 2008;5(11):2694-2702.

4 Revicki V et al. Health and Quality of Life Outcomes 2008;6:33.

5 EAU Guidelines 2012.

Untitled Document
Footer